12-plus

16-plus / belijdenis

MAANDAG 18.30 - 19.15 (studeerkamer pastorie)

2017 2018

5 maart

12 maart

19 maart

Dit seizoen denken we na over de onderdelen van de kerkdienst aan de hand van de Reflector-methode 'Wat gebeurt er in de kerkdienst?'

MAANDAG 19.15 - 20.15 (studeerkamer pastorie)

2017 2018

5 maart

12 maart

19 maart

We hanteren dit seizoen een deel van de Reflector-methode dat speciaal gericht is op voorbereiding op belijdenis doen: 'Het geloof belijden'

Gedurende het winterseizoen wordt er catechese aangeboden aan de jongeren vanaf 12 jaar. Catechese is een ander woord voor onderwijs. Het is een uurtje in de week waarin de jongeren kennis opdoen en verdiepen op het terrein van kerk en geloof.

Wat komt er aan de orde? Een kleine greep:

• de bijbel, wat is dat voor boek, wat staat er zoal in?
  • wat is het verschil tussen christelijk geloof en andere religies
  • wat doen we in de kerkdienst (de betekenis van de rituelen bijvoorbeeld)?
  • wat betekenen al die moeilijke woorden in de kerk: genade, gerechtigheid, heiliging etc.?
  • wat is het verschil tussen al die kerken?
  • hoe kun je christen zijn in een klas waar niemand verder gelooft?
  • … etc

De bijeenkomsten hebben een open karakter, wat betekent dat ieder met zijn of haar vragen, onderwerpen of inbreng kan komen. Vragen stellen wordt gestimuleerd, je mening geven ook. Zo kun je leren je eigen mening te vormen. De voorganger zal leiding geven aan deze gesprekken en met zijn kennis en ervaring jongeren stimuleren in hun denkproces en kennis aanreiken die mogelijk bagage levert voor het leven met God.

In het seizoen 2017-18 wordt er catechese gegeven in twee leeftijdsgroepen, 12-plus en 16-plus. De 16+ is tevens de belijdeniscatechese. Deelname aan  deze groep is vrijblijvend. Men kan zich oriënteren op belijdenis-doen, maar dat verplicht nergens toe.

Mocht het bovenstaande vragen oproepen dan kunt u altijd contact opnemen met de voorganger.

De jongeren van de gemeente worden aan het begin van elk seizoen (rond september/oktober) persoonlijk uitgenodigd. Ben je echter geen lid van één van de deelnemende gemeenten, maar heb je wel interesse in kennismaking en verdieping in het geloof, informeer dan gerust bij de voorganger of er niet een mogelijkheid is ook mee te doen.